Nieuws uit de Bibliotheek

Cheques Innovatiefonds Sociaal Domein

Cheques Innovatiefonds Sociaal Domein

Heb jij een goed sociaal idee? Dat was de oproep van de gemeente Hellendoorn aan verenigingen, stichtingen en ondernemers vorig jaar. De organisaties Stichting Ieder Kind Telt, SCO-T, Varietas, SKOT en SPGH hadden een goed idee. En zo ook ZINiN Bibliotheek Hellendoorn en Evenmens. Wij deden een aanvraag bij het Innovatiefonds Sociaal Domein. Dat werd beloond met een cheque van € 18.750,- uit handen van wethouder Annemarie Dubbink. Een mooie bijdrage om onze plannen te realiseren.

Dementievriendelijke samenleving
Stichting Evenmens en ZINiN Bibliotheek willen een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeente. Daarom deden we samen een aanvraag bij het Innovatiefonds Sociaal Domein. Chris Funk (ZINiN) en Mirjam Diderich (Evenmens): ‘Met deze bijdrage willen we een Geheugenpunt realiseren in de bibliotheek in Hellendoorn. Dat is een plek waar mensen met beginnende geheugenproblemen en hun naasten terecht kunnen voor informatie. Er komen spel- en gespreksmaterialen en boeken over geheugenproblemen en dementie beschikbaar. Ook investeren we in technologische hulpmiddelen, zogenaamde thuistechnologie. Dat zijn hulpmiddelen die het dagritme ondersteunen, die zorgen voor geheugensteuntjes en die helpen bij oriëntatie en bewegen. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten over dit thema .’

Hoe werkt het Innovatiefonds Sociaal Domein?
Het Innovatiefonds Sociaal Domein is er op gericht dat kwetsbare mensen in de gemeente Hellendoorn mee kunnen (blijven) doen in de samenleving en hun talenten gebruiken. De gemeente Hellendoorn staat open voor vernieuwende ideeën en innovatieve oplossingen.

Wilt u bijvoorbeeld met uw voetbalvereniging in de gemeente een team oprichten voor mensen met een beperking en heeft u daar hulp bij nodig? Heeft u met uw bedrijf een bijzonder plan om eenzame mensen weer in contact te brengen met buurtgenoten? Of heeft u een ander sociaal idee? Twee of meer samenwerkende partijen kunnen geld krijgen van het Innovatiefonds Sociaal Domein om dergelijke nieuwe activiteiten op te starten.