ZINiN Bibliotheek Boetevrij vanaf 1 juli 2024!

Goed nieuws. De ZINiN Bibliotheek wordt per 1 juli 2024 boetevrij! Dit betekent dat als je geleende boeken of materialen per ongeluk te laat hebt ingeleverd je niet meer een boete krijgt. Dit geldt voor alle vestigingen van de ZINiN Bibliotheek.

De ZINiN Bibliotheek wil een gastvrije, klantvriendelijke organisatie zijn en daar passen boetes niet bij. Door een boetevrije bibliotheek te zijn wordt de drempel verlaagt voor het lenen van boeken en wordt de nadruk gelegd op nog meer leesplezier.

Boetevrij vanaf 1 juli 2024

Natuurlijk moeten de boeken en andere materialen wel gewoon teruggebracht worden. Zoals je van de ZINiN Bibliotheek gewend bent ontvang je een bericht als de leentijd afloopt. Wanneer je een aantal keren een herinnering ontvangen hebt, volgt er een factuur zodat de materialen opnieuw door de bibliotheek aangeschaft kunnen worden. Breng je de materialen alsnog terug, dan hoef je de factuur natuurlijk niet te betalen. Boetes van vóór 1 juli 2024 blijven nog wel staan. Dus begin met een schone lei en betaal de nog openstaande boetes.

Waarom is de ZINiN Bibliotheek boetevrij?

• Wij vinden boetes niet klantvriendelijk.
  • Boete betalen is de grootste irritatiefactor van onze leden.
  • Boete is vaak ook een reden om geen lid te worden of te blijven.
  • We willen de drempel om te lezen zo laag mogelijk houden.
  • Wij willen voor iedereen een gastvrije, klantvriendelijke en toegankelijke bibliotheek zijn.

Zo werkt het

1. De uitleentermijn voor boeken en andere materialen is vier weken.
  2. Je mag de uitleentermijn van boeken en materialen maximaal twee keer verlengen als ze niet gereserveerd zijn.
  3. Vijf dagen vóór de inleverdatum krijg je een inleverattentie.
  4. Drie weken ná verloop van de inleverdatum krijg je een eerste inleverherinnering.
  5. Zes weken ná verloop van de inleverdatum krijg je een tweede inleverherinnering.
  6. De attentie en herinneringen worden digitaal verstuurd.
  7. Negen weken na verloop van de inleverdatum brengt de ZINiN Bibliotheek de vervangingskosten van de geleende boeken en materialen, plus vijf euro administratiekosten in rekening.
  8. Als je een boek hebt geleend dat gereserveerd is door een andere klant attenderen wij je hierop.
  9. Voor gereserveerde boeken en materialen gelden de boetevrije regels van de ZINiN Bibliotheek.
  10. Heb je boeken en materialen geleend bij een andere bibliotheek dan gelden de regels van die bibliotheek.

Veel gestelde vragen

Geldt het boetevrij inleveren voor alle materialen?

Ja, voor alle materialen die via de ZINiN Bibliotheek zijn uitgeleend en die daarna in één van onze eigen vestigingen of een andere bibliotheek worden ingeleverd.

Moet ik het boek nog wel binnen een bepaalde periode terugbrengen?

Ja, we hanteren nog steeds dezelfde uitleentermijn van vier weken en gaan ervan uit dat leden de materialen binnen die termijn terugbrengen zodat ze weer kunnen worden geleend door andere leden. Je mag de uitleentermijn maximaal twee keer verlengen als het materiaal niet gereserveerd is.

Mijn boek is kwijt of kapot?

Als je materialen hebt geleend die nu kwijt of kapot zijn, kun je dat aan ons laten weten. We vragen je dan om een vergoeding zodat we het materiaal opnieuw kunnen aanschaffen. Neem contact op met ons om administratiekosten te voorkomen. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

Dus als ik een boek leen, mag ik het houden?

Nee, het is de bedoeling dat je het materiaal binnen de uitleentermijn terugbrengt zodat ook anderen het boek kunnen lenen.

Ik had nog een boete, moet ik die nog betalen?

Ja, openstaande boetes moeten nog betaald worden. Vanaf 1 juli 2024 kun je geen boete meer krijgen.

Krijg ik nog wel een inleverherinnering?

Vijf dagen voor het verstrijken van de inleverdatum wordt er een inleverattentie digitaal verstuurd.

Blijft het zo dat gereserveerde boeken en materialen niet verlengd kunnen worden?

Ja, dat blijft zo! Leden die materialen in huis hebben die zijn gereserveerd ontvangen een bericht met het verzoek deze terug te brengen.

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op of kom langs bij één de vestigingen en stel je vragen aan een medewerker.