Best presterende bibliotheek van NL!

De ZINiN Bibliotheek is uitgeroepen tot best presterende bibliotheek van Nederland in het jaar 2020. Dat maakte bibliotheekgoeroe Mark Deckers van Rijnbrink, ondersteuner en adviseur van de Nederlandse bibliotheken gisteren bekend.
Jaarlijks stelt hij een lijst samen waarin hij vier aspecten van alle Nederlandse bibliotheken beoordeelt.Het gaat dan om het aantal uitleningen per lid, het aantal bezoekers per inwoners en het aantal activiteiten per duizend inwoners. Op alle fronten scoorde ZINiN goed.

Dit is een mooie opsteker voor alle medewerkers en vrijwilligers, de interne samenwerking met theater en Toeristisch Bureau en de externe samenwerkingspartners. Door deze samenwerking hebben we onze vele diverse activiteiten met succes kunnen organiseren.

Mark Deckers omschreef het als volgt:

ZINiN is Nederlands Kampioen Allround Bibliotheekwerk!

Wie de score van ZINiN goed bekijkt, ziet dat deze Overijsselse bibliotheek bijzonder hoog scoort op alle terreinen. De stijging van de 13e plaats vorig jaar naar de 1e plaats nu is met name te danken aan een stijging in de activiteiten. ZINiN kwam twee keer voor in de afzonderlijke top-15's. Die van activiteiten inderdaad en die van bezoekers. Maar ook als het gaat om uitleningen of het percentage leden scoort men net buiten de top-15. Op alle fronten scoort ZINiN dus ver bovengemiddeld. Dat is niet alleen een cijfermatige analyse maar je ziet ook terug in wat men doet. Men kent een zeer fijnmazig spreidingsbeleid met vijf vestigingen en komt zo ook in de kleine dorpen. Er wordt veel gedaan in het Taalhuis en er is een actief beleid met scholen. De koppeling met het theater komt tot uitdrukking in een mooie set lezingen. Een mooi programma is ook Breinreis, waarbij voor een breed aantal vaardigheden cursussen worden aangeboden.  Deze eerste plek is een groot compliment voor het team van ZINiN en het succes is denk ik dan ook vooral te danken aan het feit dat zoveel verschillende kwaliteiten in dit team tot bloei komen.