Speciaal voor

Basisonderwijs

Bibliowijzer banner klein

Bibliowijzer in Hellendoorn

Hoe stimuleert u het leesplezier van uw leerlingen? Hoe helpt u ze mediawijs te maken? En welke kennis en boeken kunt u op school krijgen om uw onderwijs te ondersteunen?

Op Bibliowijzer Overijssel vindt u alles wat de bibliotheek voor u als leerkracht in het basisonderwijs kan betekenen.

Biebwijz.nl is onderwijsaanbod op maat en met alle producten en diensten van de bibliotheek die geschikt zijn voor gebruik in het primair onderwijs.

De producten en diensten voor de groepen 1 tot en met 8 zijn hierbij onderverdeeld in:

*taal en lezen - Kies uit één van de drie doorgaande leeslijnen of doe mee aan een leuk leesbevorderingsproject, zoals Leesvirus of de gedichtenwedstrijd voor groep 5 en 6.

*mediawijsheid - Maak kennis met de doorgaande leerlijn Mediawijsheid, kom met uw groep op bezoek in de bibliotheek of school uzelf bij in bijvoorbeeld veilig internetten.

*schoolmediatheek - Boekencollecties of wisselcollecties of een samen-lezen collectie; ontdek wat de bibliotheek allemaal in huis heeft voor uw school!

*cultuureducatie – Maak een keuze uit de cultureel erfgoedprojecten en ga daarbij op bezoek bij een museum in onze gemeente.

Voor meer informatie over alle producten en diensten voor het primair onderwijs kunt u contact opnemen met Jolande Broens.
E-mail: .

Leeskringen

Met een boekje in een hoekje
en ademloos het blad omslaan.
Ver van de dagelijksheid vandaan.

Onvervreembaar uit "Niet nog een boek" van Ida Gerhardt (1905-1997)

Lezen en leeskringen
Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuïteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt andere titels te lezen dan die u wellicht normaal gesproken leest.
Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initatief nemen om een leeskring op te richten.
In de gemeente Hellendoorn zijn al diverse leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen)vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen. Wilt u mee informatie vul dan het contactformulier in.

Taalpunt Nijverdal

Taalpunt Nijverdal

Taalpunt Nijverdal is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven.

Taalpunt Nijverdal bevindt zich op de eerste verdieping van ZINiN Bibliotheek Nijverdal. Meerdere malen per week zijn daar vrijwilligers te vinden, die gratis informatie en advies geven. Zij weten precies wat er te doen is op taalgebied. Verder is er een collectie, speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de taal. U kunt ook een eigen taalcoach krijgen. Samen kunt u oefenen met het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal.

Taalcafé

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een activiteit voor mensen die spelenderwijs beter willen worden in taal: het Taalcafé. Altijd gezellig, altijd lekker druk. Iedereen is welkom om mee te doen.

Taalpunt voor informatie en advies (1e verdieping ZINiN Bibliotheek Nijverdal):

Taalcafé (Lounge ZINiN Theater):

Zie onze agenda.

Vrijwilliger worden?

Taalpunt Nijverdal kan jouw hulp goed gebruiken. Beheers je de Nederlandse taal goed en wil je die kennis doorgeven? Ben je geïnteresseerd in andere culturen? Heb je een praktische instelling, een gezond portie geduld en creativiteit? Dan is dit wellicht iets voor jou. Wij zoeken:

  • Taalcoach NT1/NT2
  • Vrijwilliger Taalcafé
  • Vrijwilliger Taalpunt

Kijk voor meer informatie op de Facebooksite van Taalpunt Nijverdal

Ga je de uitdaging aan? Bel dan naar Stichting de Welle: 0548-638810

Anderhalf miljoen laaggeletterden

Het lijkt vanzelfsprekend om goed Nederlands te kunnen lezen, schrijven en spreken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Maar liefst anderhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Daarvan is 2/3e geboren en getogen in Nederland. Naar schatting wonen er in de gemeente Hellendoorn zo’n vijfduizend mensen die problemen hebben met lezen en schrijven.

Voor hen kost het veel moeite om een brief of e-mail te schrijven, de post te lezen, een formulier in te vullen of een treinkaartje te kopen. Wat voor veel mensen heel normaal is, is voor hen een grote belemmering in het dagelijks leven.

Ook voor anderstaligen

Taalpunt Nijverdal is er ook voor anderstaligen die in Nederland zijn komen wonen. Verhuizen naar een vreemd land brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Eén van die dingen is het leren van een nieuwe taal. Taalpunt Nijverdal helpt anderstaligen op weg.

Het beheersen van de Nederlandse taal is ontzettend belangrijk. Het maakt het leven makkelijker en leuker. U begrijpt uw omgeving beter, u kunt uw kinderen voorlezen of zelf een boek lezen, u kunt formulieren invullen, een nieuwe opleiding beginnen of werk zoeken. Het leren van Nederlands is een verrijking van uw leven.

Lees en Schrijf!

Heeft u moeite met de Nederlandse taal? Of vindt u lezen lastig? De Bibliotheek heeft makkelijke boeken voor volwassenen. Deze plek op de eerste verdieping herkent u aan het Lees en Schrijf!-logo.

Lees en schrijf 

Makkelijk lezen plein

imagescao8znl2Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein.

Eén op de tien kinderen in het Nederlandse onderwijs heeft moeite met lezen. Omdat het hen zoveel inspanning kost, lezen deze kinderen nauwelijks.
Een lastig probleem, want als lezen moeilijk gaat, is oefening juist van belang.
 
Voor kinderen van 8 tot 13 jaar met leesproblemen is er nu het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke lees- en informatieve boeken, maar ook luisterboeken.
Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisy-speler te leen. Een daisy-speler is een hulpmiddel waarmee daisy-roms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
 
Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is er in alle vestigingen van de ZINiN Bibliotheken in onze gemeente.
 
Op de site makkelijklezenplein.nl is meer informatie te vinden. De site, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, bevat een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen aan het lezen te krijgen of te ondersteunen bij het leren en links naar sites over leesproblemen.
 
Meer informatie over dyslexie vindt u ook op steunpuntdyslexie.nl. 

 

Voorschoolse instellingen

Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven

Elk jaar organiseert de Bibliotheek in samenwerking met de voorschoolse instellingen in de gemeente Hellendoorn activiteiten rondom de Nationale Voorleesdagen. Zo brengen alle groepen van alle peuterspeelzalen een bezoek aan de bibliotheek, waarbij het voorlezen centraal staat. 

Verschillende VVE programma´s en activiteiten op de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden ook op aanvraag ondersteund door de bibliotheek.

Voor meer informatie over de voorleesdagen en andere producten en diensten voor de voorschoolse instellingen kunt u contact opnemen met Jolande Broens. Mailadres: